Deze website maakt gebruik van cookies

Meer over Laos kruid

Laos kruid is de wortel van de laos plant en familie van de gember. Laos kruid wordt ook laoswortel, galanga en Thaise gember genoemd. De Alpinia galanga heeft een lichte gembersmaak, echter is hij wel peperig, scherp en extra fris en citrusachtig. De wortel lijkt ook op gember alleen is de wortelstok vaak rechter en groter. Als de laoswortel vers word opengesneden wordt de geur soms als een plakkerige pijnboompit of zeep omschreven. Dit klinkt een beetje vies en raar maar dat is de wortel zeker niet!

De laos (Alpinia galanga) is een meerderjarige plant die in de tropen van azië groeit. Het wordt gedacht dat de laos plant oorspronkelijk uit Indonesië komt. Nu wordt hij geteeld in Thailand, Maleisië, Indo-China en Indonesië. Voordat ze hem oogsten laten ze hem volledig uitgroeien totdat hij bijna twee meter is. De plant en scheuten groeien direct uit de dikke wortelstokken. De wortels wordt in kleine stukken gesneden of gedroogd en in een poeder gemaakt. De plant is redelijk onbekend in Nederland, echter is hij hier al lang bekend. In boeken uit de 12e eeuw wordt de plant al omschreven als een lekker en gezond specerij. Waarschijnlijk is hij voor het eerst meegenomen met lange handelsreizen.

Hoe weet je welke wortel het lekkerst is?

In de Nederlandse supermarkten wordt Laos bijna altijd in poedervorm verkocht. Dit is jammer want rauw is de wortel ook ontzettend lekker. Als u de laoswortel vers wilt kopen kan dit vaak bij een toko of een bio winkel. Als u ze heeft gevonden kunt u het beste een harde en fris/sterk ruikende wortel kopen, deze hebben de meeste smaak. Heeft u geen geluk? Dan kunt u altijd een online specialist opzoeken. Het laospoeder is altijd te vinden en simpel toe te voegen in uw gerecht.

Hoe kan ik laos het beste bewaren?

Laos en gember kunt u op meerdere manieren bewaren. De eerste en grootste bedreiging is uitdroging. Na één week ziet de wortel er al snel oud en verschrompeld uit, de wortel is minder lekker maar wel eetbaar. Als u de laos in een bakje doet of het ingepakt in plastic folie blijft het weken goed. Om zeker te zijn kunt u hem het beste ook in de koelkast leggen. Als u de wortel zelf kweekt of soms in grotere hoeveelheden koopt kunt u het ook in de vriezer leggen voor 2 tot 3 maanden.

Wat kan ik ermee koken

U kunt de verse wortel gebruiken in elk gerecht waar gember in wordt gebruikt. Dit kan ook met de laos poeder, let er wel op dat het poeder iets anders smaakt zodat u niet verrast staat. Zeker bij Thaise en indonesische gerechten past hij perfect door zijn lichte en peperige smaak en citrus geur. De gerechten waarbij laos specifiek in word gebruikt zijn vaak sauzen, soepen en bouillons.

Kweken

De laoswortel komt uit de tropen maar is ook in Nederland te kweken. Het verzorgen van de plant is niet heel moeilijk. Let er wel op dat u hem in een pot plant. In de winter moet hij namelijk naar binnen, omdat hij niet tegen vorst kan. In het voorjaar kunt u hem weer buiten zetten, echter is hij met één nacht vorst dood dus ook in april en mei moet u op de temperatuur letten.